Bovete till häst

Bovete är en kraftig antioxidant och sägs vara bra för hästar med eksem då Bovete innehåller antihistamin. Förutom det så innehåller Bovete ett ämne som heter Rutin som bidrar till att främja cirkulationen och stärka kärlväggar.

 

Är Du intredderad av att get detta till Din häst är Du välkommen att höra av Dig, vi säljer tatariskt Bovete i lösvikt.

 

1 kg 75 kr

0,5 kg 45 kr

Till stor häst ger man ca 30 gram per dag i fodret!

Bovete - agopyrum esculentum Moench

Namnet till trots är bovete inget sädesslag utan en ört, och är därför inte besläktad med någon grässort eller spannmål. En teori är att bovete är besläktat med vad som idag kallas för vild bovete. Bovete odlades först i Asien och så tidigt som runt 6000 f.v.t. varifrån ordlingen spreds västerut till Europa och österut till Tibet och Kina. Odling av bovete förekom på Balkan åtminstone för 4000 f.v.t.

Bovete är nära släkt med rabarber och vars frukter används för att göra mjöl eller gryn. En styrka med bovete har är att den inte kräver en massa kväve. Den är därför inte alls lika krävande för miljön som många spannmål. 

 

Bovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin tros kunna kan minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och motverka högt blodtryck.

En studie gjordes 1995 på bovete och hjärt- och kärlsjukdomar gjord Johns Hopkins Medical Institute. Studien pekar på att 30 gram bovete dagligen kan minska blodtrycket.

 

Bovete är naturligt fritt från gluten och innehåller flera olika antioxidanter, och är en bra källa till vitaminer och mineraler.

Bovete är rik på B-vitaminer och framförallt B1- och B2-vitamin. Den innehåller ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och järn.

Bovete är också en mycket bra källa till både järn och magnesium. Inget spannmål innehåller lika mycket järn. En portion bovete ger dig ungefär 100 mg magnesium. Magnesium och kalium hjälper kroppen att förbättra blodflödet och minskar blodtrycket.

Bovete till människa

Sedan lång tid tillbaka används Bovete i matlagningen, speciellt av personer med glutenintolerans men också av personer som behöver sänka sitt kolesterol och blodtryck då det är några av de bra effekter som Bovete ger. Vill Du ha recept eller läsa mer kan Du göra det här!