Hästen för stor för massage?

Man skulle kunna tro, att en häst är för stor för att påverkas av massage och att det skulle vara bättre att använda elektriska apparater.

Men man går miste om mycket, för hästen är väldigt känslig för den mänskliga handen. Dessutom är massage ett utmärkt kommunikationsmedel som stärker förtroendet mellan häst och människa. Man får en snabb och djup kontakt med hästen genom att behandla den med sina händer.

Hästen har mycket känsligare hud än människan och är omedelbar i sina reaktioner. En häst som väger 500- 600 kg kan helt ohejdat börja dregla, gäspa, darra, hänga med huvudet och underläppen, gunga i takt med massagen. Ibland så man undrar om man ska fortsätta massera eller inte!!Ingen massageapparat kan ersätta händernas inverkan på hästen.

 

Att massera för hand är en konstart. Det tar tid att träna upp den känslighet i fingrar och händer som är nödvändig. Det krävs ingen stor muskelstyrka för att massera en häst. Det handlar om teknik och att stå rätt för att bäst utnyttja sin egen kroppsvikt.

När jag masserar en häst använder jag främst mina fingrar, handflator och knogar för att trycka, töja och sära på hud och muskelvävnad. Ibland använder jag också armbågar och hela underarmarna.

Målet är att öka blodcirkulationen och få bort spänningar och smärta i muskulaturen. Massagen kan också dämpa gamla muskelskador som hindrar fri rörelse.

Det är viktigt att komma ihåg att vid tecken på t ex hälta är det veterinär som skall tillkallas för diagnos. Beroende på vad som orsakat hältan kan massören sedan massera hästen utifrån veterinärens bedömning.

 

I många fall kan en häst som ordinerats boxvila må bra av helkroppsmassage, det håller igång blod- och lymfcirkulation som är en viktig del i kroppens självläkningsprocess.

 

 

 

Massagens inverkan/effekter

Massage påverkar kroppens mjuka vävnader: hud, muskler, bindväv, ligament, senor, blodkärl och lymfkärl. Vetenskapliga försök visar att massage är betydelsefull som friskvård. Den minskar och tar bort spänningar och trötthet i muskulaturen. Muskler och senor blir elastiska vilket gör att ledtryck och förslitning av ledens brosk minskar. Skador uppstår när muskulaturen är uttröttad och inte orkar hålla spänsten.

 

Hästen får en bättre muskelbalans och kan arbeta på ett starkare och friare sätt än tidigare. Gamla kroniska muskelskador som hindrar fri rörelse kan dämpas med massage.
Att massage ökar och förbättrar blodcirkulationen är välkänt sedan länge. Blodcirkulationen har en nyckelroll för kroppens funktioner. Den tillför vävnaderna näring, syre och hormoner. Forskning har visat att massage ökar muskelns näringsupptagning. Genom blodcirkulationen transporteras också koldioxid, mjölksyra och andra avfallsprodukter bort från kroppens vävnader. Hästen kan t ex börja gäspa oavbrutet då dess kropp befrias från koldioxid. Den kan också börja svettas. Muskelsmärtor och muskeltrötthet beror ofta på dålig blodcirkulation. Ökas cirkulationen försvinner i regel smärtor och trötthet. Kort sagt: ökas blodcirkulationen förbättras cellernas ämnesomsättning - hela kroppens ämnesomsättning. Hästen blir mer mottaglig för träning till följd av att återhämtningen efter träning och tävling förbättras genom att kroppen snabbare kan återställa muskulaturens glykogenförråd, och den ökade utdrivningen av slaggprodukter, t ex mjölksyra. Det är bevisat att en muskel som har blivit trött av arbete kan arbeta effektivt igen mycket snabbare om den masseras än om den bara får vila. Den förbättrade cirkulationen gör att hårremmen blir frisk och glansig. Stress är en betydelsefull orsak till muskelspänningar. Hästar som tränas och tävlas på hög nivå är mer utsatta, och vissa hästraser är mer känsliga för stress än andra. Hästar kan, precis som människor, "lägga på locket" när det blir för mycket runt omkring dem. Ett "spänt" och stressat nervsystem kan på sikt påverka muskler, inre organ och immunförsvar. Massage sänker blodtrycket och har en lugnande inverkan på en spänd och stressad häst.

 

Undersökningar har visat att massage motverkar och minskar ärrvävnad och bindvävssammanväxning i orörlig och skadad hud eller muskulatur.

 

Forskning har visat att massage ökar lymfcirkulationen.

Indirekt stärks immunförsvaret så att kroppen bättre står emot sjukdomar.

 

Endorfiner, kroppens eget smärtstillande hormon, utsöndras vid massage.

Hästen kan bli trött och/eller okoordinerad efter en massagebehandling. Det beror på att kroppen släpper fram tröttheten efter det att spänningarna släppt. Har hästen gått länge med sina muskelspänningar kan det i början komma en period med ökad smärta och/eller trötthet i muskulaturen, innan det vänder och blir bättre. Massage bibehåller hela kroppen i bättre fysisk kondition och förlänger hästens hälsa och karriär.